30 September 2013

Sista september är redan här och om lite mer än en månad så ska jag börja skriva på min C-uppsats.. Läskigt! Har redan kommit på ett ämne att skriva om, nästa vecka får vi se om ämnet är bra nog och om det går att avgränsa området lite så att det passar en C-uppsats. Blir nog bra förhoppningsvis.
 
Soffan kom i fredags som sagt och den är helt underbar faktiskt. Så himla skön att sitta och lägga sig ner i, har somnat i den flera gånger redan. Jag är bra på att somna när vi exempelvis ser film ihop, Fredrik och jag. I lördags bjöd vi hem Fredriks mamma på mat (först åkte vi och köpte ny matta och gardiner till garderoberna i sovrummet, ni får se sen när vi köpt gardinstänger!). Sen såg vi en film, Bullitt från 1968.. Eh, kan ju säga att jag somnade rätt fort kanske. Men nu är det också så att kriminalfilmer inte är mina absoluta favoriter direkt. Igår såg vi jättemånga filmer, typ 3-4 (The collector, The Europa Report och V/H/S/2, sen minns jag inte om det var en till..) och jag höll mig vaken genom dem alla! Men då var det också skräckisar och scifi-filmer som jag tycker om lite mer.
 
Inget fel med att sova alls tycker jag :(
 
I lördags så lyckades jag äntligen med att göra perfekta makroner. Blev så himla nöjd!
 
SER NI FÖTTERNA?! Dock blev det lite olika storlekar på dem eftersom spritsen jag har är en idiot. Tredje försöket och så lyckades jag, denna gång med ett nytt recept. Blir nog den som jag kommer använda mig av i framtiden. Och jag veeeeeet att det inte är utseendet som är det viktiga utan att det är smaken och blablablabla. Visst smakade mina "förstörda" makroner helt underbart de med, men jag blev inte nöjd med dem. När de får fötter så visar det på att konsistensen på marängerna är rätt innan de hamnar i ugnen, vilket gör att de är lite hårda utanpå men sega i mitten och det är exakt så de ska vara.
 
Visade ju lite ofärdiga målningar härom veckan och tänkte visa en av dem som jag tror är färdig nu.
 
Utan och med blixt, men det är så himla svårt att fota målningar tycker jag. Men här är den i alla fall. Tog väl kanske 10 timmar sammanlagt att göra den? Är inte säker.. Den är väl helt okej, även om det är en hel del saker som jag är missnöjd över. Som ögonen, munnen och sådär. Kommer nog måla över namnteckningen och göra om den i en annan stil tror jag, för som den är nu så är den irriterande. Måste träna på signeringar tills då jag blir känd konstnär! .. Nåja.

Har en himla massa idéer till målningar, men knappt någon tid att urföra dem på känner jag. Hinner jag så kanske jag testar med att måla med oljefärger ikväll, för min väska med färger i hade visst lite mer färger än jag mindes att den hade.. Det känns också lite läskigt, för jag har knappt målat med olja förr, inte på riktigt i alla fall.. Men tydligen ska oljefärger vara lite "lättare" att måla med än akryl, som jag ju är mer van vid, eftersom de torkar så mycket långsammare.
 
Nu ska jag sluta babbla och avslutar inlägger med bilder på en tuff paprika som växte på vår paprikaplanta.
 
 

27 September 2013

Säg hej till vår nya soffa:
 
 

Tog ungefär 4 veckor (faktiskt en dag mindre än 4 veckor, pluspoäng!). Men så fick vi äntligen vår soffa. Gamla soffan ska iväg till Fredriks vän under dagen hoppas vi, så just nu sitter den i delar och väntar på att få åka till sitt nya hem.
 
Jag gillar vår nya soffa! Den är lite ljusare än den gamla, men det gör ju inte så mycket. Är en modell "Aten" från EuropaMöbler, för de som undrar. Vi har "byggt" den själv så vi fick den som vi ville ha den. Var lite sugen på en lite större soffa egentligen, men nog räcker denna också. Nackstöden är jättesköna att vila huvudet mot. Soffkuddarna känns riktigt sköna och tror nog de blir ännu skönare när man suttit in dem lite. Ja, tror nog detta blir en bra och lång vänskap.
 
Känns otroligt skönt att få vårat hem lite mera klart. Har ju bara bott här i snart 2 år nu.. Soffan kanske inte låg så högt upp på prioriteringslistan egentligen, men gamla soffan hade börjat bli så himla obekväm så det kändes som ett måste att hitta en ny.
 
Nu hoppas jag att nästa sak vi gör hemma är att byta golv i sovrummet. Får hålla tummarna för det..

25 september 2013

Nu har det hänt en del sen sist jag skrev!

Mina föräldrar var och hälsade på över helgen, för de skulle lämna vinterdäck till bilen de sålde och sådär, precis som jag skrev i senaste inlägget. Hade en jättetrevlig helg då jag umgicks med dem, vi spelade kort, gick lite på stan och tittade i affärer, såg på film och bara var. Och nu så saknar jag dem redan, såklart. Men får se om jag åker ner till Stockholm någon gång under vintern, annars kommer de upp hit igen till våren, lovade de!
 
Vad mer har hänt då?

Joo..
 
''
 
Har börjat måla lite igen. Försöker lära mig att måla människor, går lite sådär. Tydligen tycker jag om att måla kvinnor med halvöppna munnar. Är sugen på att försöka måla med olja (dessa två är i akryl som alltid har varit min favorit), men tror nästan jag måste köpa nya färger, eftersom min reseväska med oljefärger nog är full av torkade tuber med färg.. får se dock! Dessa två är båda ofärdiga, är en del som måste fixas och målas innan jag tycker de är helt färdiga. Kommer nog visa dem sen då de är klara, om de någonsin blir klara..
 
 
Jag har läst en hel del. Om både människovetenskaper och om konst och om porträttmålningar av barn under stormaktstiden. Boken om människovetenskaper är rätt tråkigt, känns som allt jag lär mig ur den boken går in genom ögonen och ut genom diverse kroppsöppningar. Till nästa fredag måste jag skriva ett 4-sidors referat om den bokens sista kapitel som handlar om ett antal olika vetenskapsteorier... Snark.
 
 
 
Har äntligen fått upp nya hatthyllan i hallen.
Tog ju sin lilla tid, har ju haft hatthyllan hemma, i sin låda, hur länge som helst. Gillar den här mer än gamla hatthyllan, som man knappt kunde hänga upp jackor och annat på.
 
 
Har tagit in chilisarna och paprikaplantan från balkongen och gett dem nya hem inomhus. Får se hur länge det tar innan de dör, som alla andra plantor hemma gör :(
 
 
 
Har KÖPT NYA SKOR!!!! Äntligen. LITE för dyra skor egentligen, men nu hoppas jag verkligen att de ska hålla ett tag, att de håller för evigt vore ju det ultimata.. De känns varma och med ett par tjockare sockar så borde de klara av vintern också. Suveränt! Måste bara mjuka upp dem lite, men det gör jag ju automatiskt då jag går.
 
Sen har jag...
 
 
Blivit rödhårig igen. Jag skyller på hösten och alla löv som gulnar och blir röda. Ser kanske inte riktigt ut som på bilden, tror jag. Är blixten som gör det mer rosarött, tror jag (svårt att veta riktigt tycker jag). Får se hur länge detta håller den här gången, kanske blir blond igen till sommaren. Kan aldrig vara nöjd med håret.
 
 
Och det är väl ungefär det som hänt. Önskar vår nya soffa kom snabbare. Borde åka till jysk så vi kan fixa garderoberna hemma.. Borde göra en hel del annat också. Borde borde borde.
 

15 September 2013

Söndag igen då.. Vintern närmar sig och dagarna, särskilt helgerna, blandar ihop sig till en massa ungefär. Känns knappt som dagen ens hunnit börja innan den är slut.
 
Igår hade vi en trevlig kväll hemma hos oss då några vänner hälsade på. Spelade lite spel och såg en film. Riktigt trevlig kväll det där. Blev litet av en avskedsfest för vår gamla soffa, för den nya kommer ju om någon vecka bara. Längtar verkligen efter att få använda sig av den nya soffan. Hoppas den är bra och att allting fixar sig som det ska.
 
Har skrivit en liten lista på saker jag vill få fixat här hemma så småningom. Är rätt mycket smågrejer som är lätta att fixa egentligen, men som man måste ta sig tid till och som man måste inhandla föremål till för att fixa. Här är det saker osm att köpa nya mattor till lägenheten, köpa förvaringslådor att ha saker i så det inte blir så mycket msåsaker överallt och lite sånt. Sen har vi lite större saker, som att byta golvet i sovrummet någon gång i framtiden (inte så långt bort hoppas jag) och sen ännu större saker, som att renovera badrummet någon gång, men det blir ganska långt fram, för det är ju ett ganska stort projekt som vi inte kan göra själva.
 
Minns inte om jag skrev det i förra inlägget, men vi har provat med att göra vin här hemma nu. Var ju hos Fredriks mamma härom veckan och plockade bär, som fått stå i en jäshink och jäsa till sig ett tag. I torsdags flyttade vi allting in i en damejeanne. Nu ska det puttra på i den i ungefär 8 veckor eller sådär, sen ska vi flytta över vinet till en annan damejeanne, försöka undvika att bottensatsen följer med, sen ska den vara i den i ytterligare någon vecka. Så om ungefär 10 veckor kommer vi nog kunna smaka på vårt första hemgjorda vin.
 

Riktigt rött är det! Blir detta bra så blir det ju fler viner vi försöker göra sen.
 
Om det är något jag verkligen inte tycker om så är det att köpa skor. Dels så tycker jag inte att jag brukar hitta så många skor i affärerna som jag tycker ser så särskilt fina ut. Sen så är det ju alltid jobbigt att slösa pengar. I veckan var Fredrik och jag inne i stan och kikade runt lite och så passade jag på att kolla lite skor också, för jag känner att jag verkligen måste ha ordentliga höst/vinterskor i år.
 
Igår så hände något som gjort det lite mer akut att köpa nya höst/vinterskor också..
 
Ja.. Det är just på grund av detta som jag vill lägga lite mer pengar på ORDENTLIGA skor som kanske håller i mer än ett år, som dessa gjort nu (om ens det..).
 
Har ett par skor i affären som jag velar mellan. Sen har jag ett par skor som jag sett på internet som jag är dödskär i, men vet inte om de fungerar så bra som vinterskor.. Sen så hatar jag att köpa skor över nätet, för skor känns som något man måste kunna prova ordentligt innan man köper dem. Vem orkar med att beställa hem och sen skicka tillbaka när de är fel storlek? Inte jag i alla fall..
 
På torsdag ska mamma och pappa upp hit till kalla norrland igen, blir en liten blixtvisit eftersom de ska lämna vinterdäck till bilen som de sålde här uppe. Åker hem redan efter helgen, gör de. Men ska bli kul att träffa dem igen fastän det inte var så värst längesedan som vi sågs sist.
 
Nu ska jag iväg och göra iordning dagens middag: Bakad potatis. Höres!

9 September 2013

Det går framåt, allting. Hösten närmar sig med stormsteg (fastän den redan är här, men det låtsas vi inte om!). Kvällarna blir mörkare och sådär. Helt enkelt.
 
Ätit mat har jag gjort i veckan. Typ sånt här:
 
 
Lite gott och blandat, blev lite "tapas"-aktig mat en dag, så fick detta bli min lunch dagen efter. Majskolv, sugarsnaps, spenat, kamben, hemodlad paprika, tomat, lufttorkad skinka.. Om man ändå fick äta såhär varje dag, alltså.. Då skulle man må fint.
 
Hämtade hem min mycket väntade laptop i fredags. Hade kunnat hämta den redan på torsdagen, men fick sms:et först strax innan 19, efter vi redan varit och veckohandlat. Detta fastän paketet tydligen varit framme på utlämningsstället redan innan 15... Alltså, jag och posten är INTE vänner.
 
Har försökt lära mig hur den fungerar och sådär under helgen och det har gått ganska okej. Windows 8 är lite småknepig när man är van vid Windows 7. Men jag gillar laptopen än så länge, får se nu i veckan hur den klarar av sig då jag börjar använda den för det den är till för; skolarbete.
 
 
Ganska söt är den. Måste komma på ett passande namn. Kallar den för "Unicorn-top", men min stationära dator heter redan UNICORN, så jag måste nog komma på ett bättre smeknamn till den.. nåja.
En lite negativ sak med den är att den får jättelätt fingeravtryck på sig. Men.. det är väl inte en sån jättegrej, egentligen..
 
Nu har Fredrik kommit på en massa nya hobbies här hemma. Först har han börjat med inlagda grejer.. Som inlagda vitlöksklyftor:
 
 
Några har blivit BLÅ. Tydligen är det ganska vanligt att det blir så och inget farligt alls. Nån reaktion mellan vitlöken och vitvinsvinägern, typ..
 
Sen har han gjort inlagd rödlök:
 
 
Blir lite rosa, ganska fint faktiskt. Ska tydligen vara gott också, för det är något Fredrik smakade på då han var i Malmö.
 
SEN! Sen har Fredrik bestämt sig för att vi ska prova med att göra eget vin.
 
 
Av en massa bär. Dessa kommer från Fredriks mamma, som vi själva plockat, och är en blandning av röda och svarta vinbär, krusbär, hallon och körsbär. Blir lite av ett "sensommarvin" då det är klart, förhoppningsvis.
 

Såna här ska vi använda oss av till sen.
 
Nu ligger bären och jäser lite i en jäshink tillsammans med lite jäst och sådär, om några dagar ska vi flytta över det till en av dessa och sen ska vinet vara klart om typ 6 veckor eller sådär.
 
Måste försöka hitta några slags skor som fungerar som både höst- och vinterskor.. De jag har nu är inte jättebra, blir helt blöt om fötterna om det ens är lite blött ute.. Men det är så svårt att hitta något som både fungerar som det ska och som ser ens lite snyggt ut..
 
 

2 September 2013

Det räknas väl som höst nu antar jag, eftersom det redan är september.. En lång och kall tid väntar tills det kommer vara varmt igen.. Förstår verkligen inte hur jag orkar med kylan här uppe, då det känns som det är varmt så himla kort tid. Men på något sätt klarar jag av det, måste väl vara min finska sisu som är anledningen.. Och Fredrik, katterna och Samus också, förstås.
 
 
Det är fortfarande rätt grönt utanför vardagsrumsfönstret, men man ser lite här och där hur hösten börjar färga löven i röda och gula nyanser.
 
Jag kom äntligen in på helfartskursen, har bara inte hunnit eller orkat skriva någonting om det än. Imorgon är första lektionen och det kommer vara väldigt mycket självständigt arbete efter det. Väldigt mycket läsande också. Tydligen kommer jag läsa två kurser parallellt nu i början fram tills jag ska börja skriva på C-uppsatsen. Hade ju önskat att man läste kurserna en åt gången.. Men inte så mycket att göra åt nu. Får se om några månader då jag förlorat allt mitt hår på grund av att jag dragit ut det i ren frustration över allt jag måste få gjort inom en viss tid.
 
Har beställt en laptop till mig som jag hoppas ska hjälpa till lite i mitt skrivande sen, så kan jag ta med mig den och skriva på biblioteket istället för att behöva dra hem en massa böcker. Sen kommer det nog vara skönt att få komma hemifrån, särskilt med tanke på allt skolarbete jag har framför mig..
 
Jag kanske låter lite lätt negativ över skolan, men jag tycker det är jättekul att plugga, egentligen. Även om jag kommer att förbanna mig själv över mina val då jag typ drunknar i skolarbetet till slut.
 
Vi har beställt en ny soffa också. Den borde komma hem till oss om ca 4 veckor. Den gamla soffan har redan ett nytt hem den ska till sen (förhoppningsvis, så vi slipper försöka få den till tippen eller liknande sen). Hade satt ögonen på en Memphis-soffa från Mio.. Men sen kikade vi runt lite mer på andra möbelaffärer och fastnade för en Aten-soffa från Europamöbler istället. Det blir lite dyrare, men då har vi 10 års garanti på soffan. Vilket ju är bra, eftersom vår gamla soffa (som vi visserligen köpt från Jysk) endast har "hållit" i knappt 3 år. Den är inte sönder eller sådär, men sitter eller ligger man i den så känns den inte alls lika bekväm nu som den gjort förr. Tycker man känner av stommen ganska ordentligt.. Så blir skönt med en ordentlig soffa.
 
Hittade en snygg poster på Europamöbler också, för endast 69 kronor. Hade redan ram och sådär hemma som vi försökt få något snyggt i ett tag, så det var ju passande.
 
 
Jag ääääääälskar gamla kartor, så denna passade utmärkt tycker jag. Ska bara fixa mörkt papper bakom postern, för tycker inte alls att det vita runtom är så värst snyggt.
 
Sen var vi på Myrorna samtidigt som vi beställde soffan, och där hittade jag några varma tröjor inför hösten.
 
 
Blir nog nice med ett par leggings på benen. Måste köpa leggings också.
 
Köpte ett tufft "skärp", som mer ser ut som en korsett av något slag.. Men den fick jag ingen bra bild på. Får visa den senare.

RSS 2.0