höstdimma

Det märks att det blir kallare nu.
Temperaturen har varit och vandrat på minussidan redan ett par gånger, även om det försöker hålla sig runt 3-4 plusgrader under dagarna.
Har varit dimma ute i flera dagar i rad, ser väldigt fint ut visserligen, men samtidigt lite läskigt.


Tycker någon kan försöka uppfinna en dusch som gör att man slipper bli blöt då man duschar. Det är ju inte speciellt kul att gå ut när det närmar sig minusgrader då man har blött hår t.ex. Och jag kan inte föna håret torrt, om jag nu inte vill se ut som en pudel i håret, för det är precis det som händer med mitt hår så snart hårfönen kommer fram.

Nästa vecka är det dags för hemtenta igen. Borde försöka gå igenom böckerna lite mer. Känns som detta delmoment var lite svårare än första, får hålla tummarna för att tentan inte blir jättesvår.

Imorgon blir det visning igen, ska se på en 3:a här i området, får se hur det blir med den. Sen efteråt ska vi hem till Jonas och äta kladdkaka som vi har med oss. Får hoppas att kvällen blir trevlig.

Nu ska vi strax äta middag; glutenfri pasta med pastasås med vegfärs i, och så ska vi ju se på Vem Vet Mest också medans vi äter, som vanligt.

kärleken till ett bröd

Just nu så älskar, älskar, ÄLSKAR jag Pågen.
Varför?
Därför!


Ser ni bakdagen? IGÅR!
Mitt normala glutenfria bröd som jag äter brukar antingen vara fruset eller vakumförpackat och bakat för säkert flera månader sedan(eller det känns då så på konsistensen, det är hårt och fastnar i halsen då man sväljer..).
Jag kan nog helt ärligt säga att jag inte ätit nästan nybakat affärsköpt bröd sedan innan jag fick veta att jag var glutenintolerant.
Det här brödet var mjukt och helt underbart bara. Kändes nästan som att äta vanligt bröd med gluten i, eller i alla fall det jag minns från den tiden. Var ju ändå 16 år sedan nu..

Mamma berättade för någon dag sedan att pappa hade sett ett glutenfritt bröd bland det vanliga brödet då han var och handlade och jag blev ju lite fundersam över det, eftersom mitt bröd brukar ju som sagt antingen ligga i frysdisken eller bland resten av det glutenfria i affären.
Sen så var jag ju lite orolig över att det var gjort av Pågen, med tanke på kontaminationsrisken, men tydligen så gör de brödet i bagerier som bara gör glutenfritt.

Visserligen så kostar det här brödet typ 2-3 gånger mer än vanligt bröd, men det gör ju typ allt bröd jag kan äta ändå.
Nu får man ju hoppas att de fortsätter att köpa in detta bröd. Finns också ett med linfrön i som jag ska prova någon gång.

Jag ger Pågens Glutenfria Färskt Surdegsbröd 10 stjärnor av 5 möjliga.

svampkramp

Såhär mycket svamp blev det efter vi torkat allt, satsuman är där för att man ska se hur stor burken är.


Blev ju ganska "lite" egentligen, men gör man t.ex. en svampsås så behövs det väldigt lite av svampen, så det lär ju räcka ett tag!

På tal om svampsås så gjorde Fredrik en sådan igår, då vi hade Fredriks vän Jonas på besök. Hemgjorda veganbiffar av tofu, risottoris och stekt svamp var också på menyn, tillsammans med potatisklyftor och en sallad till.
Så om våra njurar slutar fungera så vet man att det inte bara var trattkantareller bland svampen vi plockade, utan också toppig giftspindling, vilket är dödligt giftigt. Känns lite som rysk roulette det där! Men vi gick igenom svampen ett par gånger för att vara säkra, så vi får väl hoppas att det ska vara okej.

Till maten så gjorde jag en god efterrätt: blåbärssmulpaj.


Blev riktigt gott tillsammans med havrevaniljsås.

Idag ska vi försöka ta oss ut och måla/spraya spegelramen, men får se om vi orkar det eller inte.

blod, mat och knivar.

Förutom att vara bra på att få VG på min hemtenta så är jag tydligen också bra på att tappa vassa knivar på mitt ben då jag är i köket.
Gjorde ju det för någon månad sedan, vår brödkniv låg på köksbänken och jag råkade komma åt den lite så att den föll ner på golvet, fast innan den landade på golvet så tog den en liten u-sväng rakt på mitt ben vilket resulterade i ganska mycket blod och ett fint litet jack mitt på smalbenet. Hade rätt ont i någon vecka och ska jag vara ärlig så hade det nog behövts sys med ett stygn eller två, eftersom det var så pass djupt. Nåja.

Igår var det dags igen, men istället för brödkniven så var det vår vassa kökskniv som hade turen att falla ner på benet på mig. Samma ben som förra gången, ungefär en decimeter neråt. Är glad att den inte hamnade på foten eller på tårna, för då kanske jag hade haft en tå mindre än jag har nu.
Blev inte så mycket blod denna gången, men var lite lustigt då jag såg kniven falla mot golvet och tänkte "åh nej, inte igen..", och Fredrik som anade att jag hade gjort om mitt fina knivtrick från förr kom och skrattade åt hela situationen tillsammans med mig efter att han plåstrade om såret.
Vad kan jag säga? Finnar och knivar går hand i hand. Eller egg mot ben..

Funderar på att skaffa ett vapenskåp att förvara våra vassa knivar i.. Fast egentligen en magnetisk platta som man skruvar på väggen där man kan ha knivarna. Men en sådan blir det först i nya lägenheten, eftersom det känns jobbigt att få upp en sådan för att sedan ta ner den igen.

Inga nya lägenheter finns det, har inte funnits någon bra på några veckor nu heller. Hoppet om att få flytta in i ny lägenhet innan vintern är kommen är nog som bortblåst just nu.
Fast man blir säkert varm av att flytta möbler mitt i vintern, så det är ju okej.

Har lite planer på att åka ner till Stockholm på en kort visit nästa månad. Måste bara fixa lite praktiska saker här hemma och sen boka biljetter. Ska bli trevligt att hälsa på mamma och pappa och kanske säga hej till mina syskon om det finns tid.

lyckorus



Tydligen gör jag något rätt då jag pluggar åtminstone!
Blev lite nervös då det tagit så lång tid att få svar på hur det gick, men fick ju veta redan i början att det skulle ta några veckor för dem att rätta hemtentamen.

Nu känns det bra.

höstsvamp

Äntligen så har internet börjat fungera igen, efter att ha varit nere från imorse till ungefär en timme sedan. Tydligen så ska en avgrävd kabel i BROMMA, STOCKHOLM ha varit anledningen till varför vi i Skellefteå inte hade något internet.. Snyggt jobbat.

Först vill jag visa en bild som visar hur fin hösten är egentligen, även om jag är mer av en sommartjej.

Tänk att ha en sådan här plats inte ens fem minuter från ens hem, detta är en av de MÅNGA anledningarna till varför jag älskar att bo här i norrland.
Tog bilden på en promenad jag och Fredrik var på igår, riktigt mysigt.

Igår på kvällen så ringde en vän, Malin, och frågade om jag och Fredrik ville hänga ut på svampplockning idag. Eftersom vi båda älskar naturen och jag själv aldrig plockat svamp på riktigt så ville vi ju såklart följa med, så direkt Fredrik slutat på jobbet och jag varit på lasarettet så åkte vi iväg. Blev en riktigt trevlig stund där ute i skogen, även hennes hund Garm följde med och sprang runt där i skogen medans vi plockade på oss alla godsaker.


Kanske inte syns så bra, men man ser Garms bakdel där i mitten av bilden om man tittar noga!


Här är en bild på när det började bli lite mörkt och det började bli dags att åka hemåt igen.


På vägen hem i bilen så var det ännu mörkare. Tur vi var klara då.


Såhär mycket svamp blev det! Skulle gissa på lite mer än ett kilo, men jag är sämst på att gissa vikt på saker och ting. Nu har det rensats och lagts på en plåt för att torka. Fast vi kanske gör någon svampsås på dem imorgon.. får se!

Nu är man ju ändå lite trött, måste jag säga. Tror det är mörkret, som tittade fram redan vid 18-tiden idag, som gör mig så trött.
Snart blir det att sova.

12 oktober 2011

Jag hatar att behöva erkänna det, men bild- och skulpturkonstdelen i konstvetenskapen är mycket svårare än arkitekturdelen.
Jag trodde väl inte att det skulle bli jättelätt, men det är så himla mycket mer än jag hade tänkt mig. Alla allegorier och dubbelmeningar och symbolism. Med arkitektur så är det ju mest bara byggnader som är där och säger inte så himla mycket mer än vad de ser ut att säga.
Nästa vecka är det i alla fall dags för arkitektur igen. Känns som tiden bara går och går.

Det är minusgrader om nätterna nu också, fryser då jag är ute om dagarna. Känns jobbigt att tänka på att det kanske blir 30 grader kallare om några få månader bara, även om jag klarat mig bra om vintrarna här förr, jag har åtminstone inte dött av kylan än i alla fall.

Nu ska katterna få mat, de ser väldigt hungriga ut.


Framtidsplaner

Valde ju utbildningar igår och skickade in anmälan, så nu är den delen klar. Nu är det bara att vänta tills man får veta vad det är man ska plugga till våren.

Min lista ser ut som följande:

Vårterminen 2012
1. HG-NE701 - Concept Art 15hp

2. HG-N1755 - Vektorgrafik 15hp

3. HG-N0209 - Konstvetenskap, fortsättningskurs (B)

4. HV-14911 - Introduktion till digital grafik 7,5hp

5. UMU-23505 - Digitala bilder 7,5hp

6. UMU-23501 - Datorspel och lärande I 7,5hp,

7. UMU-54331 - Digital fotografering och bildbehandling 7,5hp
-

Concept Art har jag ju skrivit om tidigare, det hoppas jag verkligen på att jag kommer in på.
Vektorgrafik valde jag mest för att Concept Art tar slut mitt i terminen och jag ville ha något att plugga resten av terminen med och vektorgrafik kan ju också vara användbart på ett sätt.
Konstvetenskapen är ju fortsättning på det jag läser nu, så skiter det sig med Concept Art så har jag det som back-up. Har dessutom lite planer på att kanske byta inriktning helt på min utbildning ifall jag inte kommer in på attributmakarutbildningen nästa höst och då kommer konstvetenskapen, både A och B, att vara bra att ha. Men då kommer jag att få pendla ganska ordentligt om dagarna.. Nåja.
Resten var egentligen lite mer back-ups ifall allting annat går fel.

another day, another sweet day

Kan vara så att jag bakade ännu fler godsaker...



Chokladmuffins med choklad- och bananfrosting på.
Muffinsen innehåller ägg, men frostingen är helt vegansk.
Tyckte de blev riktigt goda.

Jag bakar och äter bort min sorg över lägenheten.

depp och sött

Så blev det så att vi inte fick lägenheten vi gick och såg på senast heller.
Är väl väldigt ovanligt att få de första lägenheterna man går och ser på och budar på, men jag tyckte verkligen om den lägenheten. Köket var mysigt, med mörk kakel, precis så jag själv skulle kunna tänka mig ha det. Lite mörkare bänkskivor, väldigt fint diskho.. Sånadära höga kyl och frys som jag alltid drömt om.. Hallen hade det mysigaste golvet någonsin också..
Hade verkligen hoppats på denna lägenhet. Kunde verkligen föreställa mig hur allt skulle se ut med våra möbler där.
Nåja. "Det kommer andra tåg", som försäljarens far sa då han ringde och sa att vi inte hade vunnit budgivningen, men vi var tydligen nära. Men nära skjuter ingen hare och det verkar som vi missar alla tåg.
Verkar ha kommit upp lite fler lägenheter här i området nu, men inga är sådana vi skulle kunna tänka oss(vill gärna inte bo på bottenplan eftersom chansen att katterna rymmer om balkongdörren står öppen blir större då).
Fredrik säger att vi nog kommer få en lägenhet någon dag. Jag känner mig mer hopplös.

För att stilla min deppighet över att ha förlorat lägenheten så bakade jag lite godsaker.
Gjorde så kallade "pariserbullar", som jag aldrig gjort förr. Det är bullar som man fyller med vaniljsås.
Nu blev det inte riktigt som jag hade tänkt, trodde att vaniljsåsen skulle stanna inuti bullen i samma form som den är då den är kall, men tydligen så rann det ut eller så stelnade det, för det fanns inte så mycket kvar av det då man åt dem.
Nåja, såhär ser de ut:

Ganska små, lagom stora för några tuggor.
Fiberhusk är min nya bästa vän då det kommer till glutenfritt bakande.

I helgen ska jag försöka bestämma mig slutgiltigt för vad jag ska söka för kurser till våren, eftersom ansökningarna ska vara inne senast den 17:e. Har några som jag funderar lite extra på. Får skriva upp de här då jag bestämt klart.

Skolan och sådär

Vad är det jag GÖR i skolan, kanske någon frågar sig.

Nu tänker jag förklara det lite kortfattat innan jag sätter mig med mina böcker igen.

Det går till såhär:

Varje onsdag så har vi lektioner. Dessa lektioner är internetbaserade och det går till genom att vi i klassen sitter i en chat tillsammans med läraren.
Under dessa chatsessioner så går vi igenom de frågor som läraren lagt ut ungefär en vecka innan, oftast precis efter senaste chatten. Svaren till dessa frågor får vi oftast från böckerna som vi ska läsa under veckan, vi får alltså också läsanvisningar i samband med frågorna.

Till exempelt så här:
Just nu går vi igenom barocken och rokoko. Tills nästa onsdag, då vi har chattid igen, ska vi läsa följande:

Svetlana Alpers, Rembrandt's Enterprise: The Studio and the Market, (160 s.)
Whitney Chadwick, Women, Art and Society, kap. 5, s.139-174 ("Amateurs and Academics")
Hugh Honour & John Fleming, A World History of Art, s. 567-627 (kap. 13 och 14)
Konst och visuell kultur i Sverige: Före 1809, s. 201-312 ("Stormaktstiden" och "1720-1809")

Detta blir alltså sammanlagt 366 sidor ur olika böcker som jag ska läsa.

 

Sedan ska vi svara på frågor, oftast är de ungefär 5-6 stycken.

 

Ett exempel på en fråga, t.ex. en av de vi fick till nästa vecka, är som följande:
"Kvinnans roll i konsthistorien har varit mycket svag. En tidig mycket framstående konstnär med en säregen biografi var Artemisia Gentileschi. Berätta om kvinnans roll som konstnär och beskriv innehåll och utförande i hennes verk Susanna och gamlingarna (1610, olja på duk, 170 x 121 cm, Schloss Weissenstein, Pommersfelden) och Judith och Holofornes (1611-12, olja på duk, 158,8 x 125,5 cm, Museo Nazionale di Capodimonte, Neapel). Vad handlar bilderna om och finns det någon specifik erfarenhet som skiljer ut hennes måleri från samtida manligt? Hur arbetar hon för att skapa bildrummets dramatik? Vilka är betraktarna? Vilka är offren i målningarnas motiv? Hur ser vi som betraktare dessa bilder?"


Så går det alltså till när jag pluggar.
Nu: åter till böckerna.

4/10-11

Klar med läsandet nu i alla fall. Har lite kvar på frågorna, men de ska nog bli klara innan lektionen imorgon.
Tur att jag fick hjälp med läsandet.


OBS ej photoshoppad!

Renässans

Trodde jag skulle få ta det lugnt tills på onsdag då nästa delkurs började. Men OJ, vad fel jag hade..
Ett tag innan 19 så fick jag reda på att jag ska läsa 300 sidor(var av 2/3 är på ganska avancerad engelska, resten på avancerad svenska) och svara på 5 frågor, där jag ska jämföra olika bilder och så vidare.

Känns ju en aningen surt eftersom jag är väldigt trött i huvudet efter tentan, fick ju inte sova så värst mycket då heller pga. katterna som är griniga över att de får mat flera gånger om dagen istället för att ha mat framme hela tiden och tillsammans med stressen över att försöka få klart hemtentan i tid och lägenhetstänkandet så blev allt till en soppa..
Hade ju varit skönt med några dagar ledigt, eftersom jag jobbade hela helgen, men vad ska jag göra? Får ta mig själv i kragen helt enkelt, inte så mycket att göra åt.
Har redan hunnit läsa klart en av delarna i en av böckerna som skulle läsas klart nu, som också var den som hade flest sidor att läsa. Så nog hinner jag klart, så kanske jag får vila någon timme på onsdagen innan lektionen istället.

Vad har jag annars gjort idag då, innan jag fick veta det här om skolarbetet?
Jo detta:

Har slipat lite på en gammal spegel som vi fått från Fredriks föräldrar.
Så småningom ska den målas i någon fin färg och tanken var ju att hänga upp den i hallen, men får se om vi inte väntar med att hänga upp den tills då vi får en ny lägenhet istället.

Och detta åt jag till lunch:

Jag gillar risnudlar, inte bara för att de är billiga och enkla att tillaga, utan de är glutenfria också. Det är bara att krydda de rätt så smakar de absolut fantastiskt. Brödet med avokado på var goda också.

Och sen så var vi på lägenhetsvisning! Ganska sent igårkväll så ringde äntligen ägaren till lägenheten vi såg på blocket och vi bestämde oss för att gå och kika på lägenheten nu idag efter Fredrik hade kommit från jobbet.
Sagt och gjort, så gick vi dit.

Lite löjligt hur nära den lägenheter ligger vår nuvarande egentligen.. Tog knappt någon minut från att vi stängde vår lägenhetsdörr till att vi knackade på där.  Men den är ju större och ligger på högsta våningen, plus att vi slipper ha kvartersgården som granne, så det vore ju ändå värt att flytta till.

Ägaren av lägenheten jobbade natt och låg och sov, så hennes pappa var den som visade oss runt och han var jättemysig! Trevlig och snäll och svarade på de frågorna vi hade(måste verkligen försöka komma på fler frågor att fråga ifall vi fortsätter gå på fler lägenhetsvisningar..). Var ju nästan så man önskade att han följde med lägenheten om vi fick den.
Men lägenheten var i alla fall bättre än väntat faktiskt. Ska buda och se hur det går för oss och vi ska försöka att inte ha för höga förhoppningar denna gång, för tydligen var det ganska många som var intresserade av lägenheten.
På fredag borde vi veta hur det går i alla fall.

tentamenta

Om jag skrivit klart och skickat in min hemtenta ungefär 9 timmar innan deadline? Japp.
Om det är ett bra tecken att vara klar 9 timmar innan deadline? Jag vet inte.
Om jag ska fira med att städa hela lägenheten? Troligtvis.
Om det är konstigt att fira med att städa? Givetvis!

Nu får vi hålla tummarna för att min hemtentaskrivning gick bra och att jag får bra betyg för den. Omtenta är ingenting jag strävar efter.

Annars känns det skönt att vara klar med den. Ser faktiskt fram emot nästa delkurs, de två första lektionerna ska behandla bildkulturen under 1300-1750. Spännande!
Två av böckerna jag beställt är på väg, en bok är fortfarande försenad. Får hoppas på att böckerna kommer i god tid tills jag behöver dem.

Killkatten verkar må prima, lägenhetstänkandet har lagt sig, i alla fall tillfälligt, även om jag kikar efter nya lägenheter dagligen. Har inte fått svar om lägenheten som låg ute på blocket än, troligtvis är den väl redan såld eftersom säljaren inte verkar vilja svara på frågor om den.

Just nu så känns det mesta bra.

RSS 2.0