30 November 2013

Är det bara jag eller har året gått otroligt fort? Strax är det december och snart är året slut. Helt sjukt är det.
 
Tänkte i alla fall skriva av mig lite innan jag sätter mig i soffan och troligtvis somnar eftersom jag är supertrött. Tänkte skriva lite om ett av mina favoritämnen.. Nämligen..
 
 
Den här smarta lilla damen, Samus.
 
Hon har ju haft tassproblem förr, i början av året, och nu, efter ett avbrott under sommaren, så har den kommit tillbaka. Vi har kommit fram till att det verkar vara maten som gör att hon får klåda mellan tassarna som sedan gör att hon slickar och biter sönder huden där. Under sommaren hade vi ett foder som verkade hjälpa mot detta, men eftersom det verkade ge henne problem med magen istället så var vi ju tvugna att byta och det var nästan samtidigt som vi bytte fodret som tassproblemen återkom.
 
Nu har vi hittat ett nytt foder som jag verkligen tror på, eller ja, jag hoppas på att det ska hjälpa, då den inte ska innehålla något av de ämnena som hundar oftast är allergiska mot. Det är ingen kyckling, ägg, nötkött, vete eller fläsk. Bara Lamm och ris ungefär, och lite tillsatser då. Funkar inte detta så ska vi prova med färskfoder istället, och fungerar inte det så får vi åka till veterinären igen, även om de inte kunde hjälpa oss sist vi var där med tassarna heller. Men nu hoppas vi på att vi hittat rätt foder åt vår lilla tjej så vi slipper allt det jobbiga med alla dessa problem.
 
Nä, nu håller jag på att somna här, så vi får skrivas en annan gång.
 

27 November 2013

Jag bloggar, därför finns jag! ..eller?

Jag plågar mig framåt med uppsatsen. Eller ja, ska jag vara helt ärlig så är det faktiskt rätt kul, tycker mitt ämne som jag valt är riktigt intressant. Min bild som jag visade i förra inlägget kanske inte sa så mycket, vilket kanske inte är så jättekonstigt eftersom det bara är en liten del av ett lite större träsnitt av 3-4 stycken som jag gör ikonologiska analyser av. Bilden jag visade var en bild jag tog för att jag försökte undersöka vad det var för slags instrument figuren bar på, vilket är rätt viktigt att veta då man gör analyser av konstverk.
 
Såå, var ÄR det jag skriver om? Kortfattat handlar det om Hans Holbein den yngres träsnitt med Danse Macabre-motiv (3-4 stycken av 41 ska jag analysera) från början av 1500-talet. Jag ska alltså undersöka dessa, sätta de i sina kontext, varför gjordes de, vad hade de för föregångare, vad kom efter osv osv. Sen ska jag ha den Europeiska reformationen i bakhuvudet också för det var ju en rätt stor grej där i början av 1500-talet, ungefär samtidigt som dessa träsnitt skapades, som kan ha haft en rätt stor inverkan på just verken jag analyserar. Blir lite om Henrik VIII också, eftersom Holbein arbetade som hovmålare åt honom. Lite Memento Mori. Lite ditten och lite datten.
 
Nu har jag nästan alla böcker jag behöver, tror jag. Är en bok kvar som kommer i mitten av nästa månad. Blev en liten fin hög ändå:

 
Här saknas dessutom en av böckerna jag har hemma, den låg på bordet då jag tog bilden, orkade inte ta en ny när jag märkte det.
 
Har snart skrivit klart ungefär 1/3 av allting, har lite mer än en månad kvar tills allt ska vara färdigskrivet. Nästa vecka är det halvtidsinlämning. Jag skulle nog säga att det går rätt bra med den.

22 November 2013

Just nu är jag lite i ett lyckorus, passar på att skriva ett snabbt litet inlägg här innan vi ska hitta på annat!
 
Kikade nyss i klassrummet på nätet och såg att jag fått svar på mina sista uppgifter. Gick rätt bra om man får säga så, blev lite oroad eftersom jag var så stressad där då jag gjorde de sista uppgifterna innan uppsatsskrivandet började, särskilt ena uppgiften var jag tvärsäker på att jag skulle få IG i och därför få göra om... Men...
 
 
Det gick rätt bra!
Detta BORDE innebära att jag kommer få VG i Teori och Metodkursen jag läste innan jag började med uppsatsen, så det är ju bra! Riktigt nöjd är jag.
 
Uppsatsskrivandet går sådär.. Mest för att det är typ omöjligt att få tag i böcker jag behöver. Skickade förfrågan om fjärrlån på två böcker genom biblioteket den 11 (nästan två veckor sedan) och ena kom fram först idag, andra kommer fram tidigast 12 December, eftersom den var utlånad.. Så det kommer bli lite stressigt i slutet ändå, även om jag hade hoppats att det inte skulle bli det. Går snabbare att köpa böcker från England och få fram dem hit än det gör att fjärrlåna böcker från Sverige (Stockholm).. Det är lite pinsamt. Men jag antar att det är sånt man får leva med då man bor i en mindre stad med en rätt så begränsad tillgång till böcker..
 
Vad jag skriver om, förresten? Ja.. Här är en liten smygtitt:
 
 
 
Tog lite bilder på min promenad in till stan idag:
 
Solen började gå ned redan vid 13..
 
Är ju rätt fint här i Skellefteå ändå.
 

Sphär mörkt var det strax innan 16.. Tur jag ens hittade hem.
 
Lite bilder från en promenad med Samus och Fredrik härom veckan:
 
Är riktigt isigt överallt, man får gå försiktigt.


Nu blir det annat, Tjenamors!
 

16 November 2013

Tjilevippen. Ska ju försöka hålla mitt löfte om att uppdatera mer regelbundet nu.
 
Igår var en trevlig fredagkväll. Vi bjöd hem Fredriks mamma på middag (blev några slags degknyten med sojafärs, spenat och chevré inuti, på sidan hade vi sallad och hemgjord pizzasallad, efterrätt blev det daimtårta, mmm). Sen såg vi film, Casablanca! Har faktiskt inte sett den förr och blev glatt överraskad över hur bra den var. Ibland känns vissa gamla och kända filmer lite väl överskattade, men denna var verkligen så bra som man hört att den ska vara.
 
Någon dag sedan fick jag också svar på synopsen jag skickade till min handledare och han tyckte att den lät bra och att jag kan börja skriva på min uppsats.. Pirrigt. Har ju skrivit flera uppsatser redan, inga på C-nivå än dock, men det har ju alltid gått bra med dem. Så jag vet inte varför jag blir så himla nervös över denna.. Kanske för att den kommer läggas ut offentligt på nätet så alla kan läsa den sen?..
 
Igår fick jag också betyg på en uppgift jag lämnade in för ett tag sedan, inte den på typ 20 sidor som jag lämnade in sist, utan annan. Blev glad av den:
 
 
 
Såå.. Ja. Man blir ju lite stolt faktiskt. Jag verkar vara bra på det här med konstvetenskap tydligen.
 
 
Nu ska jag hitta på annat och avslutar med en bild på en sovande Samus, än en gång.
 
 
 

12 November 2013

Måste bara skriva av mig nu, kanske för att jag är på extra irriterat humör eller något..
 
Börjar med att visa en bild på en målning jag gjorde för ett tag sen som jag inte riktigt vet om den är klar eller inte(kanske fixar håret lite till innan jag kan räkna den som klar), för att de som inte orkar läsa mitt blogginlägg har något kul att se på ändå.
 
Tillbaka till mitt irriterade humör då..
 
Jag måste börja med att säga att jag verkligen tycker om att bo där vi bor nu. Även om det bara är ett par hunda meter ifrån vår gamla lägenhet så är det en så himla stor skillnad på atmosfären. Förr bodde vi ju precis bredvid kvartersgården, så väldigt ofta var det fester där och en massa ungdomar som tyckte att väggen vid vårat fönster var en bra urinoar bland annat.. Så ja, inte alls så kul. Sen har vi gången då en granne, som antingen tuppat av eller som lämnade musiken på då den inte var hemma, hade en och samma låt på repeat i ungefär 12 timmar. På rätt så hög volym kanske jag ska tillägga också. Har en hel del liknande historier om hur det var då vi bodde i gamla lägenheten, men det känns ganska irrelevant just nu.
 
Som sagt så gillar jag där vi bor nu, det enda som är dåligt är att folk här i området kastar skräp på marken och skiter i att plocka upp hundbajs efter sig, men det har jag redan skrivit om i ett inlägg för något år sedan. Har jämt varit tyst hos grannar, till en så hög grad att jag varit rädd för att det kanske är vi som är de jobbiga grannarna som jämt gör ljud, tills en gång då jag samtalade med en granne som bor vägg i vägg med oss om att hon inte var säker på om det bodde någon i vår lägenhet tills Samus började skälla lite då och då (vilket hon sällan gör nu för tiden faktiskt). Så vi har aldrig haft några problem med grannar. Tills nyligen då.
 
Det kanske är för att jag är mer lättirriterad på senaste tiden på grund av stress från skolan och så vidare, men jag blir så himla irriterad då folk går i trappuppgången och ska typ tjoa och låta, låter nästan som de ropar till varandra istället för att bara prata. Och det är nog hemtjänsten som går till grannen ovanför oss som gör så mycket ljud och de är där OFTA nu för tiden. Det kan vara att det är vår dörr som sitter uppe konstigt eller bara är för tunn för att hålla ute alla ljud, men det är nästan bara hemtjänsten som gör mycket ljud i trappuppgången. Sen vet jag inte om det är grannen som börjat låta mer eller om jag bara hör ljud lättare nu för tiden, men det kommer nästan jämt ljud från grannen ovanför oss. Sen så har grannen ovanför oss varit riktigt jobbig annars också på senaste tiden, något som förra veckan resulterade i att både polis och ambulans kom. Är inte så dramatiskt som det låter, bara att grannen var märkbart berusad och trakasserade grannen som bor nedanför oss. Hela historen kändes lite för lång att dra upp här på bloggen just nu.
 
Nåja, så länge som grannen inte blir jättemycket jobbigare så borde vi klara oss. Men ändå så längtar jag efter att kunna flytta till ett hus, långt ifrån grannar och annat jobbigt. Så Samus fick en hel gård hon kunde springa fritt på. Men den drömmen är långt bort känns det som. Fredrik och jag måste skaffa bil och körkort för att det ens ska funka, sen måste jag ha jobb för att vi ska ha råd med allt som kommer med husägandet. Sen så lär ju Samus antingen vara riktigt gammal eller död när vi äntligen lyckas flytta till vårat drömhus. Men drömma får man väl ändå.
 
Ska fortsätta skriva på synops till uppsatsen nu, tror jag fått ihop allt ganska bra nu, nu gäller det att se efter vad handledaren tycker.

10 Nov 2013

Jag har inte glömt bort bloggen, har bara inte haft nån tid att skriva i den eftersom annat kommit i vägen. Främst skolan då (den senaste veckan har jag skrivit mer än 20 sidor om teori och metod inom humaniora, jag hann bli LESS). Men nu är en stor del av det jobbiga över och nu är jag ganska "fri" igen så det blir väl kanske lite oftare nya inlägg än det varit på senaste tiden.
 
Sååå ja, imorgon börjar C-uppsatsskrivandet på riktigt då. Har fortfarande inte riktigt knåpat ihop hur jag ska lägga ihop hela uppsatsen än.. men jag hoppas jag ska få ihop något ordentligt som jag kan skicka iväg till min handledare så han får se efter hur mina tankar kommer funka i praktiken. En ganska sur sak som hänt är att jag fått veta att en av kurserna (konstpedagogik) som jag ville läsa till våren som hade fått ihop mitt kandidatexamen rätt snyggt är inställd, så jag vet inte riktigt hur jag ska göra. Om jag ändå ska läsa den andra kursen(museipedagogik) som jag hade läst parallellt med den, eller om jag ska satsa på att läsa Psykologi I eller Utbildningssociologi A istället.. Får väl se om jag ens kommer in på något. Har ju egentligen nog med poäng för examen efter jag skrivit klart min uppsats.. Blablabla, tråkiga skolgrejer, jag ska inte tråka ut er mer.
 
Så här såg förresten största delen av mina vardagar (och en del av helgerna) ut de senaste veckorna:
 
Jag dricker ALDRIG energidryck i vanliga fall, men nu kände jag att det behövdes.
 
Det har snöat och Samus har varit överlycklig. Nu är det snö på riktigt och inte bara lite snö som täcker gräsmattan litegrann. Samus älskar verkligen snö och springer då och då runt som en liten galning och har bästa tiden i världen.
 
Har kommit ännu mer snö än det är på dessa bilder som är från mitten av veckan ungefär?
 
När jag blev klar med skolarbetena för veckan så firade jag det med lite vin och hamburgare:
 
Jag dricker ju sällan vin, men nu köpte vi ett par flaskor, en som skulle vara i gårdagens middag (jordärtskockesoppa, BÄSTA SOPPAN I VÄRLDEN!!!) och så en som vi köpte bara för den var så billig och hade låg alkoholhalt. Smakade typ som alkoholfritt vin faktiskt. Jag hatar då man känner alkoholsmaken i drycker, så den tyckte jag var riktigt god.
 
I torsdags blev jag klar med den jobbigaste delen av skolgrejerna, så när vi skulle veckohandla så piffade jag upp mig lite.
 
Läppstift liksom, hur ofta har jag det? Typ 2 gånger om året, högst?
 
 
Samus ville nog också ha lite läppstift.
 
Ett blogginlägg vore ju inte komplett utan bilder på Samus då hon sover:
 
 
En vaken Samus som väntar på godis.
 
Ja, ska som sagt försöka uppdatera med jämnare mellanrum nu när jag har tid. Förhoppningsvis.
 
Avslutar med lite dramatiska meningsutbyten från tvättstugan igår:
 
 
 
 
 

RSS 2.0