26 Juli 2013
Äntligen lite ordentligt sommarväder. Och jag bara njuter av den.
Idag gjorde jag något jag inte ätit på sjukt länge. KARJALANPIIRAKOITA!!! (KARELSKA PIROGER!!!1111) Glutenfria sådana förstås.
Då vi var nära Byske så fanns det en glutenfri kokbok där med recept på karelska piroger och jag har faktiskt funderat länge på att försöka prova göra sådana, eftersom Fredrik aldrig ätit karelska piroger förr. Bättre med glutenfria än inga alls! Fotade receptet (ja, det är så man gör nu för tiden, vem orkar SKRIVA AV ett recept?) och såg till så att vi köpte med oss allt som behövdes då vi handlade igår.
Resultatet blev.. ja.

Jag nöp inte ihop de ordentligt, tydligen. Eller så är det den glutenfria degen som gör att de inte vill hålla sig som de ska. Jag skyller på det! De öppnade upp sig lite i ugnen i alla fall.

Nu är det ju rätt länge sen som jag åt riktiga, gluteniga karelska piroger (18 år sedan nu faktiskt, om inte mer!). Så jag kan inte riktigt säga hur lika dessa är de "riktiga". Men helt okej smakade de iaf.
Och såklart så gjorde jag äggsmör till. Går ju inte äta karelska piroger utan äggsmör.

Eftersom min farmor kommer ifrån finska Karelen så är dessa piroger 1/4 äkta karelska piroger. Tänk på det!
Under promenade med Samus så hittade vi nycklar på marken. Dessa hade en bricka på som det stod att man skulle lämna in de i närmaste brevlåda ifall de hittades. Så vi lämnade Samus hemma och tog en liten tripp till närmaste mataffär som också innebar närmaste brevlåda. Tog inte med Samus eftersom hon nog hade fått värmeslag och dött..
Det är himla fint här under sommaren, måste jag säga.











Mycket trevlig promenad.
När vi kom hem så tog jag det lugnt på balkongen ett tag. Vill som sagt njuta av värmen så länge den är här, är inte långt kvar tills marken är vit och jag befinner mig under 20 filtar och längtar till sommaren igen.
En tomat på tomatplantan har blivit röd! Märkte att den hade blivit lite orange igår, så det gick riktigt fort.

Måste börja fundera ut lite vad man ska göra av tomaterna när de är mogna. Salsa? Tomatsallad? Bara äta de som de är?
Förresten, har nog inte talat om att vi skaffat oss ett nytt husdjur här hemma.

En liten larv!
För ungefär en vecka sedan då vi skulle ha sallad till maten så märkte jag en massa smuts inuti salladen. När jag kikade närmare så såg jag att det var en massa hål i salladen också, och i ett av hålen så hittade jag denna lilla filur. Den har fått flytta till en plastburk som jag fyllt med lite pinnar. Ger den lite nya salladsbitar nästan dagligen och den har verkligen växt otroligt mycket på bara en vecka, den är säkert minst dubbelt så stor nu än då vi hittade den.
För ungefär en vecka sedan då vi skulle ha sallad till maten så märkte jag en massa smuts inuti salladen. När jag kikade närmare så såg jag att det var en massa hål i salladen också, och i ett av hålen så hittade jag denna lilla filur. Den har fått flytta till en plastburk som jag fyllt med lite pinnar. Ger den lite nya salladsbitar nästan dagligen och den har verkligen växt otroligt mycket på bara en vecka, den är säkert minst dubbelt så stor nu än då vi hittade den.
Hoppas lite på att den ska bli till en puppa och sen bli nånslags flygande varelse och att vi får se då det händer, för sånt tycker jag är så himla tufft, hur en larv kan bli till en fjäril eller vadsomhelst.

Han är nästan lite söt faktiskt.Vi har döpt honom till Dr. Snickers.
Kommentarer
Trackback